現在地

根岸 紀(ネギシ オサム; Negishi, Osamu)

所属
生命環境系
職名
講師
生年月
1955-04
eメール
 
電話
029-853-4933
Fax
029-853-4605
研究分野
生物有機化学
食品科学
食生活学
研究キーワード
消臭
生合成
フレーバー
バニリン
ポリフェノール
ポリフェノールオキシダーゼ
研究課題
食品中のPP-PPO反応系による口臭・体臭の消去2005 -- 2006日本学術振興会/基盤研究(C)4,463,000円
職歴
1986-04 -- 1990-01高砂香料工業株式会社 総合研究所 研究員
1990-02 -- 1996-01筑波大学 応用生物化学系 助手
1996-02 -- 2004-03筑波大学 応用生物化学系 講師
2004-04 -- 2011-09筑波大学 大学院生命環境科学研究科 講師
2011-10 -- (現在)筑波大学 生命環境系 講師
学歴
1976-04 -- 1980-03筑波大学 第二学群 生物卒業
1980-04 -- 1985-03筑波大学 農学研究科 応用生物化学修了
取得学位
農学修士筑波大学
農学博士筑波大学
所属学協会
2001 -- (現在)American Chemical Society
1994 -- (現在)日本植物生理学会
1993 -- (現在)日本食生活学会
1994 -- (現在)日本食品科学工学会
1981 -- (現在)日本農芸化学会
論文
  • Phenylpropanoid 2,3-dioxygenase involved in the cleavage of the ferulic acid side chain to form vanillin and glyoxylic acid in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Negishi Yukiko
    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry/81(9)/pp.1732-1740, 2017-08
  • Effect of Burahol [Stelechocarpus burahol (Blume) Hook.f. & Thomson] fruits extract mouthwash on mouth bad deodorization
    Mun'im Abdul; Siswanto Bayu Dwi; Negishi Osamu; Sutriyo; ...
    Indian Journal of Traditional Knowledge/16(3)/pp.431-436, 2017-07
  • Effects of food materials on removal of Allium-specific volatile sulfur compounds
    Negishi Osamu; Negishi Yukiko; Ozawa Tetsuo
    Journal of agricultural and food chemistry/50(13)/pp.3856-3861, 2002-06
  • lnositols affect the mating circadian rhythm of Drosophila melanogaster
    Sakata Kazuki; Kawasaki Haruhisa; Suzuki Takahiro; Ito Ku...
    FRONTIERS IN PHARMACOLOGY/6, 2015-06
  • Enzyme catalysing cleavage of the ferulic acid side chain in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Negishi Yukiko
    Flavour Science: Proceedings from the XIV Weurman Flavour Research Symposium/pp.233-236, 2015-03
  • Content of Methylated Inositols in Familiar Edible Plants
    Negishi Osamu; Mun'im Abdul; Negishi Yukiko
    JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY/63(10)/pp.2683-2688, 2015-03
  • 食品と消臭
    根岸 紀
    日本食生活学会誌/pp.15-19, 1999-01
  • ポリフェノール化合物とポリフェノールオキシダーゼの反応系を利用した消臭方法
    根岸 紀
    ソフト・ドリンク技術資料/pp.21-33, 2005-04
  • 苦丁茶の成分と機能性
    根岸 紀
    日本食生活学会誌/18(1)/pp.25-31, 2007-06
  • Biosynthesis of Vanillin: Enzyme Involved in the Conversion of Ferulic Acid to Vanillin in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Negishi Yukiko
    Flavour Science: Proceedings from the XIII Weurman Flavour Research Symposium/pp.205-209, 2013-12
  • Biosynthesis of vanillin via ferulic acid in Vanilla planifolia
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi
    Expression of Multidisciplinary Flavour Science/p.379-382, 2010-07
  • Biosynthesis of Vanillin via Ferulic Acid in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Sugiura Kenji; Negishi Yukiko
    JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY/57(21)/pp.9956-9961, 2009-11
  • In vivo deodorisation with caffeoylquinic acid derivatives
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi
    Flavour Science--Recent advances and trends. In Developments in Food Science 43/pp.105-108, 2006-05
  • Deodorization with ku-ding-cha containing a large amount of caffeoyl quinic acid derivatives
    Negishi O; Negishi Y; Yamaguchi F; Sugahara T
    JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY/52(17)/pp.5513-5518, 2004-08
  • Effects of food materials on removal of Allium-specific volatile sulphur compounds
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi; Tetsuo Ozawa
    Flavour Research at the Dawn of the Twenty-first Century/p.417-420, 2003-06
  • Estrogenic and acetylcholinesterase-enhancement activity of a new isoflavone, 7,2 ',4 '-trihydroxyisoflavone-4 '-O-beta-D-glucopyranoside from Crotalaria sessililflora
    Mun'im A; Isoda H; Seki M; Negishi O; Ozawa T
    CYTOTECHNOLOGY/43(1-3)/pp.127-134, 2003-01
  • Antioxidative Compounds from Crotalaria sessiliflora(共著)
    Abdul Mun'im; Osamu Negishi; Tetsuo Ozawa
    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry/67(2)/pp.410-414, 2003-01
  • Effects of Food Materials on Remoral of Allium-Specific Volatile Sulfur Compounds(共著)
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi; Tetsuo Ozawa
    Journal of Agricultural and Food Chemistry/50(13)/p.3856-3861, 2002-01
  • Mercaptan-capturing properties of mushrooms(共著)
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi; Yasuo Aoyagi; Tatsuyuki Su...
    Journal of Agricultural and Food Chemistry/49(11)/p.5509-5514, 2001-01
  • Enzymatic Deodorization with Variegatic Acid from ┣DBBoletus(/)-┫DB ┣DBsubvelutipes(/)-┫DB and Its Mechanism(共著)
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi; Tetsuo Ozawa
    Food Science and Technology Research/6(3)/p.186-191, 2000-01
  • Inhibition of enzymatic browning and protection of sulfhydryl enzymes by thiol compounds(共著)
    Osamu Negishi; Tetsuo Ozawa
    Phytochemistry/54(5)/pp.481-487, 2000-01
  • Enzymatic Deodorization with Raw Fruits, Vegetables and Mushrooms(共著)
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi
    Food Science and Technology Research/5(2)/p.176-180, 1999-01
  • サゴ澱粉抽出残渣のヘミセルロースの化学的特性(共著)
    Tetsuo ozawa; Takahiro Ueno; Osamu Negishi; Shigehiko Masaki
    熱帯農業/42(3)/p.172-178, 1998-01
  • Effect of Polyphenol Oxidase on Deodorization(共著)
    Osamu Negishi; Tetsuo Ozawa
    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry/61(12)/pp.2080-2084, 1997-01
  • Determination of hydroxycinnamic acids, hydroxybenzoic acids, hydroxybenzaldehydes, hydroxybenzyl alcohols and their glucosides by high-performance liquid chromatography(共著)
    Osamu Negishi; Tetsuo Ozawa
    Journal of Chromatography A/756/p.129-136, 1996-01
著書
  • 褐変・変色にかかわる酵素
    根岸 紀
    新食品分析ハンドブック, (株)建帛社, pp.367-377, 2000-01
会議発表等
  • Enzyme catalysing cleavage of the ferulic acid side chain in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Negishi Yukiko
    14thWeurman Flavour Research Symposium/2014-09-15--2014-09-19
  • In vivo deodorisation with caffeoylquinic acid derivatives
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi
    11th Weurman Flavour Research Symposium/2005-06-21--2005-06-24
  • Effects of food materials on removal of Allium-specific volatile sulphur compounds
    Osamu Negishi; Yukiko Negishi; Tetsuo Ozawa
    10th Weurman Flavour Research Symposium/2002-06-24--2002-06-28
  • 食品と消臭
    根岸 紀
    日本食生活学会/1999-02-27
  • 苦丁茶の成分と機能性
    根岸 紀
    日本食生活学会/2007-02-17
  • Biosynthesis of Vanillin: Enzyme Involved in the Conversion of Ferulic Acid to Vanillin in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Negishi Yukiko
    13th Weurman Flavour Research Symposium/2011-09-27--2011-09-30
  • Biosynthesis of Vanillin: Enzyme Involved in the Conversion of Ferulic Acid to Vanillin in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Negishi Yukiko
    13th Weurman Flavour Research Symposium/2011-09-27--2011-09-30
  • Biosynthesis of Vanillin via Ferulic Acid in Vanilla planifolia
    Negishi Osamu; Sugiura Kenji; Negishi Yukiko
    12th Weurman Flavour Research Symposium/2008-07-01--2008-07-04
知的財産権
  • キノコ抽出物及び呈味改善剤
    Chatani Noriyuki; Hiramoto Tadahiro; Negishi Osamu
  • Deodorant Composition
    根岸 紀
  • 生の果物、野菜、キノコおよびそれらの凍結乾燥物を用いる簡便な消臭方法
    根岸 紀
  • 消臭剤組成物
    根岸 紀
担当授業科目
2018-10 -- 2018-12分析化学筑波大学
2018-04 -- 2018-08応用生命化学コース専門実験筑波大学
2018-10 -- 2018-12植物機能化学筑波大学
2018-10 -- 2018-12バイオテクノロジー基礎実験筑波大学
2018-04 -- 2018-06食品化学筑波大学
2018-10 -- 2019-02生体成分化学講究I筑波大学
2018-10 -- 2019-02生体成分化学講究II筑波大学
2018-10 -- 2019-02生体成分化学講究III筑波大学
2018-10 -- 2019-02生体成分化学演習I筑波大学
2018-10 -- 2019-02生体成分化学演習II筑波大学
一般講演
  • きのこの消臭効果とそのメカニズム
    根岸 紀
    千葉県高機能性食品開発事業化研究会平成20年度第1回きのこ分科会/2008-09-26
学協会等委員
2002 -- (現在)日本食生活学会理事
2008 -- 2009日本食品科学工学会評議員
2010 -- 2011日本食品科学工学会評議員
2006-04 -- 2010-03日本食品科学工学会総務委員会委員
学内管理運営業績
2004-06 -- (現在)安全衛生担当者

(最終更新日: 2017-08-10)