現在地

中嶋 光敏(ナカジマ ミツトシ; Nakajima, Mitsutoshi)

所属
生命環境系
職名
教授
研究分野
食品科学
生物機能・バイオプロセス
研究キーワード
食品工学
食品ナノテクノロジー
マイクロチャネル乳化
生体ナノ粒子
研究課題
インドネシアにおける海藻産業の高度持続的発展のための生産・加工・開発経済的戦略2017 -- 2019中嶋 光敏日本学術振興会/基盤研究(A)41860000
インドネシアにおける海藻産業の高度持続的発展のための生産・加工・開発経済的戦2017-04 -- 2020-03中嶋光敏独立行政法人日本学術振興会/基盤研究(A)(海外学術調査)41860000
抗酸化ナノ食品素材の製造技術の開発2007 -- 2011中嶋 光敏独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所/国内共同研究10000000
多糖類・脂質マイクロ分散系の作出と大腸送達システムの構築2009 -- 2011日本学術振興会/基盤研究(B)16640000
マイクロチャネル技術による均一径エマルションを利用した精密酵素反応2006 -- 2008日本学術振興会/特別研究員奨励費
職歴
1981-08 -- 1985-03九州大学 工学部化学機械工学科 助手
1985-04 -- 1990-03農林水産省 食品総合研究所 研究員
1990-04 -- 1992-09農林水産省 食品総合研究所企画連絡室企画科 主任研究官
1992-04 -- 1996-03農林水産省食品総合研究所 食品工学部 プロセス工学研究室長
1992 -- 1997千葉大学 園芸学部 非常勤講師
1996-04 -- 2001-03農林水産省食品総合研究所 食品工学部 反応分離工学研究室長
2001-04 -- 2002-09独立行政法人食品総合研究所 食品工学部 反応分離工学研究室長
2002-10 -- 2003独立行政法人食品総合研究所 企画調整部 国際食品研究官
2002 -- 2002カールスルーエ大学 食品工学科 客員教授
2002 -- 2002岡山大学 工学部 非常勤講師
学歴
1972-04 -- 1976-03東京大学 工学部 化学工学科卒業
1976-04 -- 1978-03東京大学大学院 工学系研究科 化学工学修了
1978-04 -- 1981-07東京大学大学院 工学系研究科 化学工学単位取得満期退学
取得学位
1983工学博士東京大学
所属学協会
-- (現在)日本化学会
-- (現在)日本食品科学工学会
2000 -- (現在)日本食品工学会
-- (現在)日本農芸化学会
-- (現在)日本膜学会
-- (現在)日本油化学会
受賞
2016-082015年度日本食品工学会論文賞
2015-082014年度日本食品工学会学会賞
2013-11Best Poster Prize, TJASSST 2013, Hammamet, Tunisia
2013-05日本食品科学工学会功績者表彰
2012-11Best Poster Prize, Tunisia - Japan Symposium 2012
2012-10World Congress on Oleo Science 2012 ポスター賞
2012-0212th The International Conferences on Microreaction Technology ポスター賞
2012-03化学工学会功績者表彰
2009-11第9回アジア太平洋生物化学工学会議(APBioChEC’09)Best presentation award
2009-08日本食品工学会第10回年次大会優秀発表賞
2008-09日本食品科学工学会論文賞
2008-05Archer Daniels Midland AWARD for Best Paper
2006-05油脂工業会館・油脂優秀論文賞
2004-04文部科学大臣賞受賞第30回研究功績者表彰
2003-08日本食品工学会奨励賞
2000-05American Oil Chemical Society, Annual Meeting 優秀発表賞受賞
1998-11International Food Congress ポスター賞受賞
1993-06日本果汁協会技術賞
論文
著書
  • Microchannel Emulsification. Aspects of Droplet Generation, Channel Materials, Operating Conditions, and Scaling-Up Strategies.
    Kobayashi Isao; Neves M. A.; Nakajima Mitsutoshi
    Engineering Aspects of Food Emulsification and Homogenization/pp.209-234, 2015-04
  • Controlling Properties of Micro to Nanosized Dispersions using Emulsification Devices
    Wang Zeng; Neves M. A.; Kobayashi Isao; Nakajima Mitsutoshi
    Nanotechnology and Functional Foods/pp.69-90, 2015-06
  • 食品素材のナノ加工を支える技術
    安達修二; 中嶋 光敏; 杉山滋
    2013-10
  • ナノエマルションの調製法
    中嶋 光敏; 王政
    食品素材のナノ加工を支える技術/pp.29-39, 2013-10
  • マイクロチャネル乳化・ナノチャネル乳化
    中嶋 光敏; 小林功
    食品素材のナノ加工を支える技術/pp.83-92, 2013-10
  • Nutrients Cycle in Eutrophic Waters
    中嶋 光敏
    1983-05
  • 食品化学工学;改訂七版 化学工学便覧
    中嶋光敏
    2011
  • 食用油脂・脂質の乳化技術とナノテクノロジー
    中嶋光敏
    油脂・脂質・界面活性剤データブック-日本油化学会編-/pp.247-254, 2012-12
  • 溶出量測定;沿岸環境調査マニュアル(底質・生物篇)、日本海洋学会編
    中嶋光敏; 西村肇
    1985-01
  • 機能性膜分離;最先端食品加工技術
    中嶋光敏; 渡辺敦夫
    1985-01
  • 膜利用技術;食品工業における科学・技術の進歩(Ⅱ)、日本食品工業学会編
    渡辺敦夫; 中嶋光敏
    1987-01
  • 食品製造における膜利用技術
    大矢晴彦; 木村尚史; 中尾真一; 中嶋光敏; 中村厚三; 渡辺敦夫編
    1987-01
  • バイオリアクターによる食品加工;食品工業における科学・技術の進歩(Ⅲ)、日本食品工業学会編
    中嶋光敏
    1988-01
  • 食品工業におけるバイオリアクター;食品加工場ガイド
    中嶋光敏; 渡辺敦夫
    1988-01
  • バイオリアクターと食品;食品工業とバイオテクノロジー、貝沼圭二編
    中嶋光敏
    1990-01
  • 異性化糖製造;メンブレンリアクター応用ハンドブック
    中嶋光敏; 渡辺敦夫
    1990-01
  • 膜リアクタ;膜処理技術大系、中垣正幸監修
    中嶋光敏; 渡辺敦夫
    1991-01
  • 食品工業総合辞典;日本食品工業学会編
    中嶋光敏
    1993-01
  • Membrane Separation of Sunflower Oil Hydrolysates in Organic Solvents、Reverse osmosis system for highly concentrated juice、Interesterification of triglycerides in organic solvent using modified lipase、Continuous synthesis of aspartame precursor with membrane enzyme reactor-membrane extractor system
    Koike S; Yokoo M; Nabetani H; Nakajima M; Igami H; Hayaka...
    1994-01
  • 食品加工と膜技術;食品産業における有価物分離・利用技術
    中嶋光敏
    1996-01
  • 食品工業におけるバイオリアクターの利用と今後の課題;日本の食品機械総覧
    中嶋光敏
    1996-01
  • 食品・飲料;バイオセパレーションプロセス便覧
    中嶋光敏; 榊啓二
    1996-01
  • 油脂工業への膜利用-有機溶媒系での膜分離;食品膜技術
    中嶋光敏
    1999-01
  • メンブレンバイオリアクターの概要;食品膜技術
    中嶋光敏; 宮脇長人
    1999-01
  • Production of super-monodispersed lipid microspheres with microchannel system; Hydrocolloids-Part 2, Edited by Nishinari K
    Nakajima M; Kawakatsu Nabetani H; Kikuchi Y; Sano Y
    2000-01
会議発表等
  • Microchannel array emulsification for size-controlled food emulsions and microcapsules
    Nakajima Mitsutoshi
    NanoCity 2016/2016-06-21--2016-06-21
  • Scaling-up Microchannel Emulsification Foreseeing Novel Bioactives Delivery Systems
    Neves Marcos. A.; 小林功; 中嶋光敏
    11th International Conference on Nanochannels, Microchannels and Minichannels, ASME2013/2013-06-16--2013-06-19
  • Nanochannel Emulsification for Producing Monodisperse Food-grade Nanoemulsions
    Kobayashi I.; Neves Marcos. A.; Hori Y.; Uemura K.; N...
    16th World Congress of Food Science and Technology - IUFOST/2012-08-05--2012-08-09
  • Application of Membrane and Microchannel Emulsification
    Ribeiro H.; Janssen J. J. M.; Kobayashi I.; Neves Mar...
    16th World Congress of Food Science and Technology - IUFOST/2012-08-05--2012-08-09
  • Nanoscale Homogenization Approaches for highly bioavailable products
    Nakajima M.; Kobayashi I.; Neves Marcos. A.
    16th World Congress of Food Science and Technology - IUFOST/2012-08-05--2012-08-09
  • Novel Bioactives Delivery Systems Using Micro- / Nano-dispersions
    Neves Marcos. A.; Kobayashi I.; Nakajima M.
    16th World Congress of Food Science and Technology - IUFOST/2012-08-05--2012-08-09
  • Preparation characteristics of water-in-oil-water emulsions containing higher concentration of L-ascorbic acid by microchannel emulsification
    Khalid N.; Kobayashi I.; Neves Marcos. A.; Uemura K.;...
    World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congres/2012-09-30--2012-10-04
  • Effect of temperature on microchannel emulsification for producing uniform droplets
    Kobayashi I.; Butron Fujiu K.; Neves Marcos. A.; Uemura...
    World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congres/2012-09-30--2012-10-04
  • Preparation of uniform submicron droplets by nanochannel emulsification
    Kobayashi I.; Hori Y.; Neves Marcos. A.; Uemura K.; N...
    World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congres/2012-09-30--2012-10-04
  • Formulation and Stability of Water-in-Oil Submicron Emulsions Loaded with Short-Chain Fatty Acid
    Yamanaka Y.; Kobayashi I.; Neves Marcos. A.; Ueyama K...
    Tunisia - Japan Symposium 2012/2012-11-16--2012-11-18
  • Encapsulation Characteristics of Oleuropein in W/O/W Emulsion Systems Using Microchannel Emulsification
    Souilem S.; Neves Marcos. A.; Kobayashi I.; Sayadi S....
    Tunisia - Japan Symposium 2012/2012-11-16--2012-11-18
  • Integrated Membrane Process for Recovery of Polyphenols from Olive Mill Water
    Dammak I.; Neves Marcos. A.; Nabetani H.; Sayadi S.; ...
    Tunisia - Japan Symposium 2012/2012-11-16--2012-11-18
  • Long-Term Continuous Production of Oil-in-Water Emulsions Using Surface-Controlled Silicon Microchannel Plates
    Zhang Y.; Kobayashi I.; Neves Marcos. A.; Uemura K.; ...
    Tunisia - Japan Symposium 2012/2012-11-16--2012-11-18
  • CFD Studies on Microchannel Emulsification Process and Flow of Liquid Contents Induced by Human Gastric Peristalsis
    Kobayashi I.; Kozu H; Ichikawa S.; Neves Marcos. A.; ...
    Tunisia - Japan Symposium 2012/2012-11-16--2012-11-18
  • Development of Novel Bioactives Delivery Systems Based on Food Micro / Nanotechnology
    Neves Marcos. A.; Kobayashi I.; Nakajima M.
    Tunisia - Japan Symposium 2012/2012-11-16--2012-11-18
  • Microarray analysis of type I allergy in RBL-2H3 cells in response to Picholine Olive Oil-in-Water Emulsions
    Isoda H.; Motojima H.; Margout D.; Neves Marcos. A.; ...
    Tunisia-Japan 2012 Symposium: Sustainable Society through Advanced Agro-Food Science & Quality/2012-11-16--2012-11-18
  • Microengineered Emulsification Technology for Monosized Droplets
    Nakajima M.; Neves Marcos. A.; Kobayashi I.; Vladisavlj...
    Tunisia - Japan Symposium 2012/2012-11-16--2012-11-18
  • Nanotechnology for Bioactives Delivery Systems
    Das Neves Marcos Antonio; Kobayashi Isao; Nakajima Mitsut...
    5th International Conference on Food Factors (ICoFF)/2011-11-20--2011-11-23
  • Generation of highly uniform droplets using asymmetric microchannels fabricated on a single crystal silicon plate: Effect of emulsifier and oil types
    Vladisavljevic Goran T.; Kobayashi Isao; Nakajima Mitsutoshi
    UK-China Particle Technology Forum/2007
  • Effect of polyglycerol esters of fatty acids on the physicochemical properties and stability of beta-carotene emulsions during digestion in simulated gastric fluid
    Yin Li-Jun; Kobayashi Isao; Nakajima Mitsutoshi
    2nd International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems/2007
  • Generation characteristics of highly uniform nonspherical droplets of soybean oil using microchannel array devices
    Kobayashi Isao; Uemura Kunihiko; Nakajima Mitsutoshi
    2nd International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems/2007
  • Encapsulation of lipophilic bioactive molecules by microchannel emulsification
    Neves Marcos A.; Ribeiro Henelyta S.; Kobayashi Isao; Nak...
    2nd International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems/2007-08-08--2007-08-10
  • Influence of polyglycerol esters of fatty acid on in vitro digestibility of lipid droplets by pancreatic lipase
    Yin Li-Jun; Wang Zheng; Kobayashi Isao; Nakajima Mitsutoshi
    49th International Conference on the Bioscience of Lipids/2008
  • Formulation of controlled size PUFA-loaded oil-in-water emulsions by microchannel emulsification using beta-carotene-rich palm oil
    Neves Marcos A.; Ribeiro Henelyta S.; Fujiu Katerina B.; ...
    1st International Conference on Multiscale Structures and Dynamics of Complex Systems/2007-08-29--2007-08-31
  • Performance of selected emulsifiers and their combinations in the preparation of beta-carotene nanodispersions
    Yin Li-Jun; Chu Boon-Seang; Kobayashi Isao; Nakajima Mits...
    9th International Hydrocolloids Conference/2008
担当授業科目
2017-10 -- 2018-03ライフイノベーション博士後期演習II秋筑波大学
2017-10 -- 2018-02食資源工学特別研究II筑波大学
2017-04 -- 2017-08食資源工学特別研究II筑波大学
2017-04 -- 2017-09ライフイノベーション博士後期演習III春筑波大学
2017-10 -- 2018-03ライフイノベーション博士前期演習II秋筑波大学
2017-10 -- 2018-03ライフイノベーション博士後期演習III秋筑波大学
2017-10 -- 2018-02食資源工学演習II筑波大学
2017-04 -- 2017-08食資源工学演習II筑波大学
2017-10 -- 2018-03ライフイノベーション博士後期研究III秋筑波大学
2017-10 -- 2018-03ライフイノベーション博士後期研究II秋筑波大学
一般講演
  • Microchannel Emulsification for Monosized Droplets and Microparticles
    Nakajima Mitsutoshi; Marcos A. Neves; Isao Kobayashi
    International Conference on Advances in Biotechnology and Bioinformatics 2013 (ICABB 2013) and X convention of Biotech Research Society, India/2013-11-25--2013-11-27
  • Micro/Nano-Engineering for Formulation of Functional Foods
    Nakajima Mitsutoshi
    The International Harmonization for/2013-10-17--2013-10-18
  • Nanotechnology applied in food and related regulatory aspects in Japan
    Nakajima Mitsutoshi
    International Symposium on Nanoscience and Nanotechnology in Food and Related Regulatory Aspects/2013-10-01--2013-10-01
  • Nanotechnology for Advanced Food Processing and Product Functionality
    Nakajima Mitsutoshi
    Academic forum in Institute for Farm Products Processing and Nuclear-Agricultural Technology/2012-12-13--2012-12-13
  • Nano-biotechnology for Food Processing and Functionality
    Nakajima Mitsutoshi
    2012 CAB Agricultural Biotechnology Symposium/2012-11-02--2012-11-02
  • Nanotechnology for Advanced Food Processing and Product Functionality
    Nakajima Mitsutoshi
    INL workshop: Nanotechnology applications in food, Challenges and opportunities/2012-09-03--2012-09-04
  • Production of Monodisperse Emulsions by Micro/Nano-channel Emulsification
    Nakajima M; Neves MA; Kobayashi I
    International Conference on Food and Agriculture Applications of Nanotechnologies, NANOAGRI./2010-06-22
学協会等委員
2016-04 -- 2018-03IUFoST-Japan理事
2000 -- (現在)日本食品工学会理事
2008-04 -- 2011-03農林水産省補助事業「地域食品産業の技術開発力向上に資する支援事業」「食品製造加工技術基盤情報提供検討委員会」委員長
その他の活動
-- (現在)"Technology milestones from the chemist's view" (化学者から観た画期的技術の成果) 「化学の画期的成果」は、Prof.Attila Pavlathが中心となり、米国化学会のメンバーによりまとめられた。 Prof.Attila Pavlathの要請を受け、中嶋光敏、鈴木善三、金森敏幸、市川創作の4名で日本語訳を行った。

(最終更新日: 2017-06-23)