You are here

Kokawa Mito

face
Affiliation
Faculty of Life and Environmental Sciences
Official title
Assistant Professor
Sex
Female
URL
Email
 
Office
農産食品加工研究室, F401(居室), G101, G507(実験室)
Phone
029-853-4659
Fax
029-853-4659
Research fields
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Research keywords
Fluorescence fingerprint, Excitation Emission Matrix
米の加工
イメージング
分光学
Research projects
スペクトロミクスによる食品の鮮度・熟成モニタリング2014-04 -- 2017-03粉川美踏Japan Society of for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for JSPS Fellows
スペクトロミクス手法による農産物の発酵皇帝のモニタリング2016-04 -- 2017-03粉川美踏農業施設学会/農業施設学会助成金
蛍光指紋イメージングによる米ゲル含有パン生地の物性と膨化機構の解明2016-04 -- 2019-03杉山純一Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B)
散乱特性とスペクトロミクスによる食品の熟成モニタリング手法の開発2017-04 -- 2020-03粉川美踏Japan Society for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for Young Scientists(B)4,290,000Yen
生産・加工空間におけるストレス操作によるカンキツ成分制御法の確立2017-04 -- 2020-03北村豊Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B)
Career history
2014-04 -- 2015-10National Agriculture and Food Research Organization, National Food Research Institute Analytical Science Division JSPS research fellow (PD)
Academic background
2004-04 -- 2009-03The University of Tokyo
2009-04 -- 2014-03The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
Degree
2014-04博士(農学)The University of Tokyo
Academic societies
2009-04 -- (current)JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING
2009-04 -- (current)JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
2016-04 -- (current)農業施設学会
Articles
Conference, etc.
  • 蛍光指紋によるコーヒー未熟豆の選別
    高橋怜; 粉川 美踏; 北村豊
    2018年農業施設学会学生・若手研究発表会/2018-02-24--2018-02-24
  • 米粉の特性が米粉と米ゲルのパンに与える影響
    宮永史香; 粉川 美踏; 北村豊
    2018年農業施設学会学生・若手研究発表会/2018-02-24--2018-02-24
  • 米ゲルと米粉によるグルテンフリーパンの開発及び特性解明
    中野明日香; 粉川 美踏; 北村豊
    2018年農業施設学会学生・若手研究発表会/2018-02-24--2018-02-24
  • 蛍光指紋によるコーヒー未熟豆の選別 ー粉砕条件の検討ー
    高橋怜; 粉川 美踏; 相山怜子; 蔦瑞樹; 北村豊
    第33回近赤外フォーラム/2017-11-15--2017-11-17
  • 蛍光指紋を用いたアボカドのたべごろ推定
    橋本梓; 粉川 美踏; 相山怜子; 蔦瑞樹; 北村豊
    第33回近赤外フォーラム/2017-11-15--2017-11-17
  • コメタンパクを富化したライスミルクの乳酸発酵特性
    北村豊; 高橋怜; 斎藤有希; 粉川 美踏
    農業食料工学会第76回(2017年)年次大会/2017-09-07--2017-09-09
  • マイクロウエットミリング(石臼湿式微粉砕)による微細藻類からの脂質抽出
    北村豊; 松浪暢幸; 粉川 美踏
    農業食料工学会第76回(2017年)年次大会/2017-09-07--2017-09-09
  • 食べるワクチン製造のためのトマト噴霧乾燥の試み
    北村豊; Sakkrapong Wannawattana; 粉川 美踏
    農業食料工学会第76回(2017年)年次大会/2017-09-07--2017-09-09
  • 赤外線機器の利用法:農業・食品工業分野への応用
    Kokawa Mito
    赤外・紫外応用技術展2017/2017-04-19--2017-04-19
  • 蛍光指紋と近赤外によるチーズの熟成モニタリング
    Kokawa Mito; 北村豊; 蔦瑞樹
    農業施設学会2017年度大会/2017-09-11--2017-09-13
  • 米ゲルと米粉によるグルテンフリーパンの開発
    中野明日香; Kokawa Mito; 北村豊
    日本食品工学会第18(2017年度)年次大会/2017-08-08--2017-08-09
  • 蛍光指紋による食品・農産物の分析と評価
    粉川 美踏
    第一回フォトニクス研究会「光の境界を開拓する!!」/2016-12-02--2016-12-03
  • Prediction of Cheddar Cheese Maturation with the Fluorescence Fingerprint
    Chiba A.; Kokawa Mito; Tsuta M.; Sugiyama J.; Koishiha...
    IDF Cheese Science & Technology Symposium/2016-04-11--2016-04-13
  • 蛍光指紋によるリンゴ「王林」の1-MCP処理判別
    トリヴィッタヤシル、ヴィパヴィ; 蔦 瑞樹; 葛西 智; 粉川 ...
    農業食料工学会第75回年次大会/2016-05-27--2016-05-30
  • A Novel Indirect Method for Microbial Growth Prediction on Meat by Fluorescence Fingerprint
    Mita Mala Dheni; Tsuta Mizuki; Kawasaki Susumu; Yoshimu...
    農業食料工学会第75回年次大会/2016-05-27--2016-05-30
  • Rapid Meat Spoilage Analysis Based on the Fluorophores Content
    Mala Dheni Mala; Kokawa Mito; Yoshimura Masatoshi; Kawasa...
    Ag-ESD Symposium 2015/2015-11-19--2015-11-19
  • Estimation of reactive oxygen species scavenging capacity of peach using fluorescence fingerprint
    Trivittayasil Vipavee; Kameya Hiromi; Shoji T.; Tsuta Miz...
    29th EFFoST International Conference/2015-11-10--2015-11-12
  • Scattering properties of meat and its relation to microstructure
    Kokawa Mito; Van Beers Robbe; Keresztes C Janos; Aernouts...
    17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy/2015-10-18--2015-10-23
  • 蛍光指紋によるモモの機能性成分含量推定
    蔦 瑞樹; Trivittayasil Vipavee; 亀谷 宏美; 庄司 俊彦; ...
    農業環境工学関連5学会2015年合同大会/2015-09-14--2015-09-18
  • 蛍光指紋イメージングによる牛肉表面の生菌数可視化
    吉村 正俊; 中村 円亮; 粉川 美踏; Mala Dheni Mita; 川崎...
    農業環境工学関連5学会2015年合同大会/2015-09-14--2015-09-18
  • Development of Fluorescence Fingerprint Monitoring System for Microbial Content of Beef
    Mala Dheni Mala; Kokawa Mito; Kawasaki Susumu; Tsuta Mizu...
    農業環境工学関連5学会2015年合同大会/2015-09-14--2015-09-18
  • Estimation of polyphenol and procyanidins in peach using fluorescence fingerprint
    Trivittayasil Vipavee; Shoji T.; Kameya Hiromi; Tsuta Miz...
    Conferentia Chemometrica 2015/2015-9-13--2015-9-16
  • 蛍光指紋によるモモの活性酸素消去能の推定
    Trivittayasil Vipavee; 亀谷 宏美; 庄司 俊彦; 蔦 瑞樹; ...
    日本食品科学工学会第62回大会/2015-08-27--2015-08-29
  • Fluorescence Fingerprint for the Rapid Assessment of Multiple Attributes of Awamori - the Oldest Spirits in Japan
    Tsuta Mizuki; Tsukahara M.; Tsukahara K.; Taira E.; Kokaw...
    International congress on engineering and food (ICEF12)/2015-06-14--2015-06-18
  • Non-wheat and low calorie foods using direct gel conversion (DGC) technology of rice
    Sugiyama Junichi; Fujita Kaori; Shibata Mario; Kokawa Mit...
    International congress on engineering and food (ICEF12)/2015-06-14--2015-06-18
Intellectural property rights
  • チーズの熟成度指標推定方法、チーズの熟成度指標推定装置、コンピュータが実行可能なプログラム、ナチュラルチーズ、プロセスチーズ、及びプロセスチーズの製造方法
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏; 小石原 洋; 水野 礼; 千...
  • 食品用天然添加材及びその用途
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美...
  • 加工食品素材又は加工食品の製造方法
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美...
  • 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
  • 成分分布分析方法および成分分布分析装置
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
Teaching
2017-10 -- 2018-02Food System Seminar BUniversity of Tsukuba.
2017-04 -- 2017-08Food System Seminar BUniversity of Tsukuba.
2017-10 -- 2018-02Food System Seminar IIUniversity of Tsukuba.
2017-04 -- 2017-08Food System Seminar IIUniversity of Tsukuba.
2017-10 -- 2018-02Food System Seminar AUniversity of Tsukuba.
2017-04 -- 2017-08Food System Seminar AUniversity of Tsukuba.
2017-10 -- 2017-12Field Practices in Environmental EngineeringUniversity of Tsukuba.
2017-04 -- 2017-06Food Process EngineeringUniversity of Tsukuba.
2017-10 -- 2018-02Food System Seminar IUniversity of Tsukuba.
2017-04 -- 2017-08Food System Seminar IUniversity of Tsukuba.

(Last updated: 2018-06-08)