Kokawa Mito

Affiliation
Institute of Life and Environmental Sciences
Official title
Assistant Professor
URL
Email
=.2.$:$O0,72O.(FUQ8O768.8%$O$&O-3
Office
農産食品加工研究室, F401(居室), G208, G305(実験室)
Phone
029-853-4659
Fax
029-853-4659
Research fields
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Research keywords
Fluorescence fingerprint, Excitation Emission Matrix
イメージング
米の加工
分光学
Research projects
麹菌体を使った高齢者向け代替肉の開発2022-10 -- 2023-03粉川美踏筑波大学/令和4年度幸多き人生100年時代を創る「知」活用プログラム500,000Yen
石臼湿式微粉砕による高効率スパイス抽出法の開発と特性解明2022-10 -- 2023-10粉川美踏(公財)浦上食品・食文化振興財団/令和4年度浦上財団研究助成事業3,300,000Yen
石臼湿式微粉砕によるスパイスペーストの開発と自然乳化機構の解明2022-10 -- 2024-09粉川美踏公益財団法人山崎香辛料振興財団/令和4年度研究助成事業2,000,000Yen
食品・バイオマスの空間的局在を利用したスペクトル分解と非破壊分析への応用2021-04 -- 2024-03粉川美踏Japan Society of for the Promotion of Science/日本学術振興会/科研費 基盤研究(B)19,744,000Yen
Non-destructive analysis of agricultural products and foods using laser scattering2021-04 -- 2022-03粉川美踏つくば産学連携強化プロジェクト/2,000,000Yen
食べる時に香る〜湿式微粉砕によるスパイスの香り放出制御技術の開発〜2021-04 -- 2022-03粉川美踏公益財団法人 サッポロ生物科学振興財団/700,000Yen
農産物に対する高度ポストハーベスト技術の開発 -- (current)粉川美踏一般社団法人 食感性コミュニケーションズ/800,000Yen
散乱特性とスペクトロミクスによる食品の熟成モニタリング手法の開発2017-04 -- 2020-03粉川美踏Japan Society for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for Young Scientists(B)4,290,000Yen
生産・加工空間におけるストレス操作によるカンキツ成分制御法の確立2017-04 -- 2020-03北村豊Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B)16,770,000Yen
蛍光指紋イメージングによる米ゲル含有パン生地の物性と膨化機構の解明2016-04 -- 2019-03杉山純一Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B)17,160,000Yen
more...
Career history
2015-11 -- (current)筑波大学生命環境系助教
2014-04 -- 2015-10National Agriculture and Food Research Organization, National Food Research InstituteAnalytical Science DivisionJSPS research fellow (PD)
Academic background
2004-04 -- 2009-03The University of Tokyo
2009-04 -- 2014-03The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
Degree
2014-04博士(農学)The University of Tokyo
Academic societies
2021-04 -- (current)The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers
2009-04 -- (current)JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING
2009-04 -- (current)JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
2016-04 -- (current)農業施設学会
Honors & Awards
2023-12ナイスステップな研究者2023
2023-022023年農業施設学会学生・若手研究発表会 特別賞
2023-022023年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞
2023-022023年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞
2023-022023年農業施設学会学生・若手研究発表会 卓越賞
2022-12第44回照明学会東京支部大会 優秀研究発表者賞
2022-09日本食品科学工学会第69回年次大会 International Poster Award
2022-03日本食品科学工学会令和4年度関東支部大会 優秀発表賞
2022-03日本食品科学工学会令和4年度関東支部大会 最優秀発表賞
2021-08日本食品科学工学会第68回年次大会 International Poster Award
2021-022021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞
2021-022021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞
2020-092020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞
2020-092020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞
2018-08日本食品工学会 優秀口頭発表賞
2014-08第60回 日本食品科学工学会誌 論文賞
2014-08日本食品科学工学会第61回年次大会ポスター賞
2013-03日本食品科学工学会平成25年度関東支部大会 最優秀賞
2011-0511th International Congress on Engineering and Food Best Student Oral Presentation Award
2010-111st International Congress on Food Technology Best Poster Prize
2010-08日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会 優秀口頭発表賞
Articles
Conference, etc.
  • Focusing on a single component in a mixed sample - Spatially Factorized Spectroscopy-
    Kokawa Mito
    筑波会議2023 Session S-07/2023-09-28--2023-09-28
  • Non-destructive Evaluation of Fruit Texture and Microstructure using Laser Scattering
    Kokawa Mito
    日本食品科学工学会 国際交流シンポジウム/2023-08-25--2023-08-25
  • 非破壊的に食感を推定するレーザー散乱法
    粉川 美踏
    日本食品工学会フォーラム/2023-06-06--2023-06-06
  • Estimating Food Texture withLaser Scattering
    Kokawa Mito
    CoFFEE: International Student Conference on Future Food, Entrepreneurship and Estate/2023-05-11--2023-05-12
  • Effect of Slightly Acidic Electrolyzed Water Immersion Using Different Frequencies on Quality of Raw Chicken Leg
    Kartikawati Muliasari; Yutaka Kitamura; Hamatani Mareto; ...
    The XX CIGR World Congress 2022/2022-12-05--2022-12-10
  • 湿式粉砕と噴霧乾燥で作る高タンパクマッシュルーム粉末
    楠広大; 北村豊; 粉川 美踏
    健幸イノベーション開発研究センター 第3回シンポジウム/2023-03-10--2023-03-10
  • Inhibition of enzymatic browning in unused mushroom (Agaricus bisporus) for paste
    楠広大; 北村豊; 粉川美踏
    The XX CIGR World Congress 2022/2022-12-05--2022-12-10
  • コオロギの湿式粉砕による3Dフードプリンターインクへの加工と品質の評価
    土肥賢志; 北村豊; 粉川 美踏
    2023年農業施設学会学生・若手研究発表会/2023-02-18--2023-02-18
  • 脱脂米糠を原料にした射出成形機による食品化の検討
    エンフヤバルホラン; 北村豊; 粉川 美踏
    Spring Conference of the Society of Agricultural Structures, Japan 2023/2023-02-18--2023-02-18
  • 摘果ウンシュウミカン全果の噴霧乾燥による収率上昇
    石田 恭平; 粉川 美踏; 北村 豊
    2023年農業施設学会学生・若手研究発表会/2023-02-18--2023-02-18
  • 食品残渣を用いて培養した麹菌体の食品としての特性評価
    伊藤 龍河; 粉川美踏; 北村豊
    日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会 JSFST Kanto Branch Conference/2023-03-11--2023-03-11
  • 湿式粉砕・噴霧乾燥によるマッシュルーム粉末の作製
    楠広大; 北村豊; 粉川 美踏
    Spring Conference of the Society of Agricultural Structures, Japan 2023/2023-02-18--2023-02-18
  • 石臼湿式微粉砕によるスパイス抽出法の特性評価
    後藤 昴; 粉川美踏; 北村豊
    日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会 JSFST Kanto Branch Conference/2023-03-11--2023-03-11
  • 空間的スペクトル分解法を用いた食品分析手法の初期検討
    佐野倫子; 粉川 美踏; 北村豊
    Spring Conference of the Society of Agricultural Structures, Japan 2023/2023-02-18--2023-02-18
  • 押出成形機による脱脂米糠の食品化の検討
    エンフバヤル ホラン; 北村豊; 粉川美踏
    日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会 JSFST Kanto Branch Conference/2023-03-11--2023-03-11
  • 湿式微粉砕機で作製したスパイスペーストの特性と香気成分放出挙動の解明
    小川 夏美; 小林 誠; 草野 都; 粉川 美踏; 北村 豊
    日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会/2023-03-11--2023-03-11
  • Analysis of Foods usingSpatially Factorized Spectroscopy
    Kokawa Mito; Yamashita Tsuyoshi; Sano Michiko; 北村豊
    21st IUFoST World Congress/2022-10-31--2022-11-03
  • 空間的スペクトル分解法を用いた微量成分の定量手法開発
    近藤 沙樹; 粉川 美踏; 北村 豊
    日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会/2023-03-11--2023-03-11
  • 麹菌を用いた代替肉と畜肉の成分・物性に関する比較検討
    赤山晴香; 粉川 美踏; 北村豊
    JSFE Annual Meeting/2022-09-05--2022-09-06
  • Non-destructive measurement for food quality evaluation
    粉川 美踏
    第14回日中韓国際大学院生フォーラム/2022-09-27--2022-09-28
  • Analysis of foods using spatially factorized spectroscopy
    Kokawa Mito
    4th IUFoST-Japan Webinar on Food Measurement and Characterization/2023-03-10--2023-03-10
  • 空間的スペクトル分解を用いた食品分析手法
    佐野倫子; 粉川 美踏; 北村豊
    JSFE Annual Meeting/2022-09-05--2022-09-06
  • Non-destructive evaluation of apple texture using laser scattering
    Iida Daiki; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
    Interdisciplinary symposium on the development of bioresource engineering based on the analysis of colloid aggregation and electrokinetic phenomena (ISBEC) 2023/2023-03-09--2023-03-10
  • 石臼粉砕機によるスパイスペーストの作製と特性評価
    小川夏美; 粉川 美踏; 北村豊
    JSFE Annual Meeting/2022-09-05--2022-09-06
  • 自家蛍光イメージングによる食品成分分布の簡易可視化
    粉川 美踏
    日本農芸化学学会東北支部シンポジウム/2022-12-03--2022-12-03
  • more...
Intellectural property rights
  • 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
  • 加熱履歴推定方法、加熱履歴推定装置、プログラム、および、製造方法
    蔦 瑞樹; 杉山 純一; 粉川 美踏; 西 孝太郎; 芦田 祐子
  • 食品用改質剤及びその製造方法
    杉山純一; 蔦瑞樹; 粉川 美踏; 北條健一
  • イネ発芽体,イネ発芽体の栽培方法,およびイネ発芽体の栽培装置
    粉川 美踏; 北村豊; 助川宏子
  • チーズの熟成度指標推定方法、チーズの熟成度指標推定装置、コンピュータが実行可能なプログラム、及びプロセスチーズの製造方法
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏; 小石原 洋; 水野 礼; 千葉 啓; 池上 翔馬
  • 食品用天然添加材及びその用途
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里; 吉岡 久雄
  • 加工食品素材又は加工食品の製造方法
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里
  • 成分分布分析方法および成分分布分析装置
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
Teaching
2023-10 -- 2023-12PhysicsUniversity of Tsukuba.
2023-04 -- 2023-08Bioindustrial Sciences Seminar IIIAUniversity of Tsukuba.
2023-04 -- 2023-08Seminar in Biosystem Sciences IISUniversity of Tsukuba.
2023-10 -- 2024-02Research in Biosystem Sciences IFUniversity of Tsukuba.
2023-10 -- 2023-12Debating Current Topics in Life Science and EngineeringUniversity of Tsukuba.
2023-10 -- 2024-02PhysicsUniversity of Tsukuba.
2023-04 -- 2023-08PhysicsUniversity of Tsukuba.
2023-10 -- 2024-02Research in Biosystem Sciences IIFUniversity of Tsukuba.
2023-04 -- 2023-06Food Process EngineeringUniversity of Tsukuba.
2023-10 -- 2024-02Special Research in Bioindustrial Sciences IBUniversity of Tsukuba.
more...
Professional activities
2019-09 -- 2021-09THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN事業計画委員会/幹事
2020-01 -- 2020-12THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN農業環境工学関連学会2020年合同大会/運営委員会
2017-09 -- 2019-08THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN事業計画委員会/幹事
Other activities
2021-09 -- 2021-092021年度農業施設学会大会50周年記念シンポジウム対談

(Last updated: 2023-12-15)